T. Moroney knygelės apie jausmus


Ugdomosios paveikslėlių knygelės apie jausmus: laimę, gerumą, pyktį, pavydą, meilę, vienatvę, liūdesį, išgąstį. Kiekviena knygelė parengta stengiantis padėti vaikams geriau suvokti savo jausmus. Pokalbiai apie jausmus leidžia suprasti, kad liūdėti ar pykti, o kartais ir išsigąsti, yra normalu. Nėra gerų ar blogų jausmų, svarbiausia, kaip žmogus elgiasi apimtas vieno ar kito jausmo.

Knygos labai gražiai iliustruotos, todėl patinka, net patiems mažiausiems. Mūsų beveik dvimetė labai mėgsta jas "skaityti", jau žino, ką reikia daryti, kai zuikis ar draugas verkia, ar kai jam skauda, kad supykus negalima spirti žaisliuko ir pan.

Knygų pabaigoje pateikiamos psichologų įžvalgos, patarimai ir pastabos tėvams, ką daryti, kai vaikas jaučia įvairius jausmus. Atrodo kaip ir aišku, ką daro geras žmogus, ar kaip netinka elgtis supykus (apie pykčio valdymą labai daug visur prirašyta), bet pavyzdžiui aš nežinočiau, kaip su vaiku kalbėtis, kai jis jaučiasi vienišas, kad ir to jausmo nereikia bijoti. Todėl šios knygos naudingos ne tik vaikams, bet ir jų tėvams, nes yra puikus atspirties taškas pokalbio pradžiai apie vieną ar kitą jausmą.

Kai jaučiuosi piktas

Kai esi piktas, atrodo, kad greit susprogsi. Nieko blogo kartais pykti, kol neįskaudini kitų.
Kai jaučiuosi piktas, noriu spardytis ir klykti, ir trypti... trypti kojomis taip smarkiai, kad visas pasaulis drebėtų. 


Pyktis yra viena iš sunkiai tramdomų emocijų. Vaikai turi žinoti, kad visi retkarčiais supykstame, ir tai natūralu. Jei leisite vaikams išsipasakot, kodėl supyko, jie ne tik pasijus vertinami, bet ir tinkamu būdu atsikratys savo pykčio. Padėkite jiems patiems surasti išeitį ir priimti sprendimą, kaip elgtis.


Kai jaučiuosi geras

Padėti kitiems, išklausyti draugą, mylėti save - tai ir yra gerumas.
Kai jaučiuosi geras, esu švelnus, mielas ir rūpestingas, man patinka padėti kitiems, aš lengviau suprantu, kaip kiti jaučiasi...


Gerumas - tai gebėjimas dalytis rūpesčiu ir teigiamais jausmais su kitais. Ypač su liūdesio prislėgtais ar vienišaisiais. Kiekviena diena pasiūlo daugybę būdų, kaip parodyti vaikui, kas yra gerumas. Mažieji, su kuriais buvo elgiamasi nuoširdžiai ir su meile, vertina save ir nori dalytis gerumu su kitais žmonėmis, taip pat ir gyvūnais.

 

Kai jaučiuosi išsigandęs

Kas nors gali bijoti, pavyzdžiui, pavojingų gyvūnų. Bet daugybė dalykų nėra tokie baisūs, kaip juos įsivaizduojame.
Kai jaučiuosi išsigandęs, atrodo, kad visas kūnas dreba ir šiurpsta. Tada noriu bėgti ir slėptis, kur jausčiausi saugus.


Vaikai bijo daugybės dalykų, nes jų vaizduotė labai laki. Atidžiai išklausykite, ko vaikas bijo. Taip padėsite jam pasijusti vertinamam ir patikinsite, kad bijoti - ne gėda.
 

 

Kai jaučiuosi laimingas

Laimės jausmą suteikia daugybė dalykų. Pavyzdžiui, žaidimai su draugais, netikėta dovanėlė ir ypač kai kas nors stipriai apkabina...
Kai jaučiuosi laimingas, noriu šokinėti iš džiaugsmo, šypsotis ir viskas pasaulyje taip nuostabu. Laimingas aš kantresnis ir nesupykstu dėl menkniekių.


Laimingi vaikai linkę spontaniškai juoktis, žaisti ir džiaugtis mažiausiais dalykais: nuo rudens lapų, pūkuoto pienės žiedo, vikšrų iki vaizduotės žaidimų. 

 

Kai jaučiu pavydą

Kartais pavydo jausmas gali pastūmėti krėsti kvailystes, tačiau atmink, kad kiekvienas iš mūsų esam vieninteliai ir ypatingi.
Kai jaučiu pavydą, esu lyg didelė žalia niurzgi pabaisa. Matau kitų daiktus ir noriu jų tik sau. Pavydas yra toks jausmas, kai atrodo, kad kiti turi daugiau (ir geba geriau) nei aš..  


Natūralu retkarčiais pavydėti. Šis jausmas reiškia menkavertiškumo baimę, o ji kyla lyginant save su kitais. Padėkite savo vaikui įveikti pavydą mokydami jį mylėti ir vertinti save tokį, koks jis yra, nepaisant žaislų, gebėjimų ar draugystės su kuo nors.



Kai jaučiuosi vienišas

Dėl daugybės dalykų gali jaustis vienišas. Tai tikrai nėra malonu, tačiau prisimink, mes visi kartais taip jaučiamės.
Kai jaučiuosi vienišas, atrodo, kad likau vienas pasaulyje... ir niekas manęs nebemyli.


Aiškindami, kad nė vienas žmogus negali visada jaustis gerai, kad nemalonūs jausmai praeina, jūs galite padėti mažajam susidoroti su vienišumu. Tuomet jis suvoks tai kaip buvimą su savimi ir galimybę įsiklausyti į savo jausmus.

  
Taip jau atsitiko, kad dviejų knygelių (Kai jaučiuosi mylimas ir Kai jaučiuosi liūdnas) nepavyko įsigyti 😞  Jeigu užmatysite kur pirkti, parašykit, būsim laimingi 😉

Gero skaitymo 😊
 

Komentarai