Atostogauju - auginu vaikus


Norite pakeisti savo dabartinį darbą, nes nebedžiugina sėdimas darbas ofise nuo 8 iki 17 val.? Puiki alternatyva - auginti vaiką (dar geriau - du vaikus iš karto). Darbas 24 valandas per parą, 7 dienas per savaitę, visą laiką ant kojų, dinamiškas, nenuobodus, kiekvieną dieną suteikiama galimybė ugdyti kantrybę, planavimo, perplanavimo bei derybinius įgūdžius, atrasite savyje tokių talentų, apie kuriuos net nedrįsote svajoti - pavyzdžiui, piešti kaire ranka. 😊 Tačiau ši fantastiška galimybė vis dėlto yra darbas.
          Vyresni žmonės (gal tiksliau vyresnės kartos mamos) vis nepraleidžia progos pabrėžti, kad “šiais laikais vaikus auginti labai lengva”, maždaug - tik tu nesiskųsk, kad sunku. Nežinau ar taip jos bando (kad ir nesąmoningai) sumenkinti mamos darbą, ar vis dėlto tai toks, pripažinkime - nelabai vykęs, palaikymo ir paramos būdas. Taip, dabar buityje mes turime tiek prietaisų, dirbančių fizinius darbus ir taupančių mūsų laiką - skalbyklės, džiovyklės, indaplovės, siurbliai, lygintuvai, ir tie praktiškai patys lygina. O kur dar galimybė apsipirkti neišeinant iš namų? Nieko nenoriu reklamuoti, bet aš mėgstu apsipirkti gulėdama vonioje (!žinau, žinau). 😏 Tik ar visa tai tikrai sutaupo daugiau laiko negu jo reikia visapusiškai patenkinti vaiko emocinius, socialinius, psichologinius poreikius? Kažin ar dabar paliktume kūdikį klykti lovelėje (nes gi pavalgęs ir sausas, o nusiraminti tegul išmoksta pats), kad galėtume pasidaryti buities darbus. Apie tai galėčiau rašyti 3 dienas nesustodama, bet dabar neišsiplėsiu. Visos mamos turi tas pačias 24 valandas, ir kiekviena sprendžia, ką per jas nuveikti ir kaip susidėlioti prioritetus.😉
          Aš visada mėgau skaityti, todėl ir gimus dukrytei, o vėliau ir antrai, surandu laiko šiam savo pomėgiui. Negalėčiau sakyti, kad domėjimosi sritys pasikeitė, jos tiesiog prasiplėtė. Daugiau skaitau apie vaikų auginimą ir auklėjimą. Anuometinės mamos turėjo vieną knygą (apie joje skleidžiamų tiesų teisingumą nediskutuosime) ir tiksliai žinojo, ką reikia daryti ir ko ne, kad tik vaikas “neužliptų ant galvos”. Nu dabar knygų, žurnalų, straipsnių ir kitokios formos informacijos apie vaikų auginimą, auklėjimą ir ugdymą net vežimu nepavežtum. Tik va laiko joms perskaityti niekas į kūdikio kraitelį neprideda. O domėtis vaikų auginimu, kol neturi vaikų, tai čia būtų tas pats kaip gerti vaistus nuo gripo vasarą, nes žiemą vis tiek turbūt susirgsiu.
          Motinystės instinktas - stiprus dalykas, niekas negalėtų to paneigti. Tikiu, kad to negali išmokti jokioje mokykloje ar universitete. Tačiau prie jo turint ir tam tikrų žinių, lengviau suprasti vaiko elgesį, paprasčiau ramiai reaguoti į vieną ar kitą situaciją.
        Gaila (o gal ačiū Dievui), kad nėra tos vienintelės knygos, kurią perskaičius vaikai savaime užaugtų išauklėti, savarankiški, mandagūs, atsakingi ir visokie tokie, kokie “turi būti”. Taip nenutiks ir susidėjus net ir pačias geriausias knygas į lentyną rinkti dulkes (čia kaip ir su treniruokliais - jokio rezultato, kol nesinaudoji). Reikia bent jau skaityti, o tada bandyti kažką pritaikyti kasdieniame gyvenime ir taip atsirinkti, kas tinka būtent jums ir jūsų vaikui. Aš pati dažniau pastebiu, kad iškilus kažkokiam klausimui, atsimenu, kad apie tai kažkur skaičiau, bet nei kur nei ką tiksliai, negaliu prisiminti. Todėl pradėjau informaciją dėliotis į stalčiukus :) Noriu pasidalinti ir su jumis, gal rasite kažką naudingo. Bandykime ieškoti atsakymų kartu. Kad džiugintų darnūs santykiai, stiprus ryšys ir sklandus bendravimas su savo mažaisiais.😇

Komentarai